En blogg om inredning och skapande i olika uttryck. Att ge gamla och nya saker en ny plats eller en ny touch.

2015-02-28

Daimpannacotta

Idag blev det loppisrunda till Amnesty här i byn och jag hittade dessa vackra koppar. 

Hade en plan att jag skulle göra smycken av dem men mina vänner som var med tyckte det lät fasansfullt att jag skulle göra sönder dem till det ändamålet.
Ikväll har jag iallafall gjort Daimpannacotta till mellon som jag serverar ur dessa koppar, sedan får vi se..........


Daimpannacotta

Ingredienser:
5 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
1 tsk gelatin pulver som löses i 1 msk vatten
200 gram Daim mjölkchoklad

Topping: 
1 dubbeldaim

Gör så här:
Lös upp gelatinpulvret i 1 msk vatten i ca 5 minuter. Koka upp grädden på svag värme bryt ner chokladen under omrörning, tills den smält. Vispa ner gelatinet ( ett par minuter) till en slät smet och så allt har blandats ordentligt. Häll upp i små kaffekoppar eller i serveringsglas.

Ställ sedan kallt i kylskåp minst 4 timmar innan servering
Hacka daimen och fördela över serveringsglasen.
Lycka till!

Ha en riktigt fin kväll!
Kram ♥


2015-02-16

Bokhylla blev klädskåp

Vi har nog världens minsta hall, den är verkligen pytteliten, knappt så att man ser den ;)
Med ett gammalt hus med bärande väggar så är det inte så mycket man kan göra, tyvärr.
I hallen finns en garderob som är galet smal men ofantligt djup. Allt hamnar av någon underlig anledning allra längst in, så jag ligger ofta raklång på alla fyra och gräver. Många svordomar har hasplats ur min mun vid de tillfällena, ska ni veta!


Där det står Äntligen hemma på dörren, det är där jag brukar ligga på alla fyra och svära!
 Hahaha! 



Har länge tänkt fixa en praktisk lösning till skor och kläder i minihallen. Igår blev ett påbörjat projekt sedan länge äntligen klart.
Tror jag började i somras med att ändra om en gammal bokhylla, sedan har den legat i källaren tills jag började att måla den i höstas och efter det hände inte så mycket mer. 
Igår hjälpte mannen mig att färdigställa den och jag är jättenöjd med resultatet.
Vår gamla bokhylla som stod och skräpade i garaget blev ett praktiskt klädskåp.



Den där garderoben får bli ett senare projekt!
Nu är det äntligen lite ordning i hallen åtminstone.

Ha en bra dag!
Kram



2015-02-14

♥Alla Hjärtans Dag♥

Hoppas Ni har en riktigt bra Alla Hjärtans dag med mycket kärlek. 
Jag fick så otroligt vackra rosor av min man. 
Tänkte tipsa om ett supergott  tilltugg som är enkla att göra. 
Det är ett recept som alla jag bjudit på vill ha och som alla tycker om.


En vit vas som jag har skrivit på med porslinspenna.




Goda snittar
150 gram soltorkade tomater i olja med örter och vitlök
150-200 gram rumsvarmt smör
2 vitlöksklyftor
En nypa havssalt 
1 skivad formfranska

Mixa soltorkade tomater och oljan med örter med mixerstav
Mixa tomatröran med smör, rör ner pressad vitlök
Strö ner lite havssalt.

Bred smörblandningen på brödskivorna som du antingen delar i snibbar innan eller stansar ut med kakmått, här använde jag ett pepparkakshjärta.
Lägg på bakplåtspapper och grädda i 225 grader tills de fått fin färg ca 10 min.
Garnera med basilika, smakar utsökt.

Lycka till! 
Många kramar och kärlek till Er ♥♥♥


2015-02-11

Nougatgömmor


Nougatgömmor
ca 20 st

125 g rumsvarmt smör, 1 dl strösocker,  3 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1,5 msk kakao, 1 tsk vaniljsocker, 1 paket nougat Odense (finns bland bak ingredienser.)

Vispa smör och socker poröst. Tillsätt mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao.
Forma degen till en lång rulle som du plastar in och lägger i kylskåpet en timme.
Skär rullen i 20 bitar.
Dela nougaten i 20 bitar, forma de till bollar.
Lägg en nougatbit på varje degbit och rulla ihop till kulor.

Lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda ca 10-12 min i ugn 200 grader.
Låt svalna på plåten




Lycka till!
Kram Martina


2015-02-09

Örhängen

Ikväll gjorde jag dessa örhängen, det skadar ju inte att göra något annat smycke ibland utöver armband som jag vanligtvis gör. 


Galgar

Piffade upp mina vita galgar med decoupagelim och en servett. 
Lite mer unika och det är så jag känner när jag kommer innanför dörren -Hem ljuva hem!



2015-02-08

Fika [fee-ka]

Jag har inte bakat småkakor på väldigt länge men idag blev det tre sorter. Mormors cocoskakor, kolakakor och nougatgömmor.



Var bara tvungen att duka med vår vackra kaffe servis från Royal Copenhagen. Inte så ofta den kommer fram men kaffet smakar utsökt i dessa tunna kaffekoppar.




Ha en skön Söndag!
♥ Kram ♥

Kärleksbiljetter till Alla Hjärtans Dag

Jag har åkt på en rejäl förkylning som satt sig på luftrören, vilket det alltid gör på mig då jag har astma. Har hostat en hel vecka och nu är jag så innerligt trött på detta. Det har verkligen inte funnits någon ork eller lust till skapande eller pyssel.

Eftersom det närmar sig Alla Hjärtans dag så kommer en repris på förra årets pyssel, ni hittar länkar till kärleksbiljetter och fina etiketter som ni själva kan skriva ut här nedan.

Min mans favorit öl fick lite kärleksetiketter, blev en uppskattad Alla Hjärtans dag present.




Dessa vackra kärleks biljetter hittar ni på




Dessa små gottis påsar gjorde jag till barnen och klistrade på små söta etiketter från Amy is the party. Länken hittar ni här nedan. 




2015-02-01

En clown till kaffet




Jag brukar mest delge mina tips och loppisfynd här på bloggen, idag tänker jag lufta en ventil som sällan luftas.

Många tror att jag alltid är den positiva och glada Martina som ständigt har nya idéer på gång. 
Får ofta frågan om hur jag hinner pyssla så mycket. 

Jag lever med värk 24 timmar om dygnet, och då menar jag att det gör riktigt ont, ibland överallt men oftast på flertal ställen i kroppen. 
Jag har varit med om en del olyckor som är skuld till värken men även en sned ryggrad med kotor som lever sitt egna lilla liv. Diagnoserna genom åren har lagts på och har man inte ens fyllt 40 så känner man sig last gammal. Jag som alltid har tänkt att Martina ska vara den pigga pensionären som klättrar i lyktstolpar.

Jag är envis som synden och ingen jäkel ska tro att jag är lat person som inte vill arbeta för det är det som är problemet, hjärnan vill mer än vad kroppen klarar av. Eller så har de slutit en pakt, hjärnan och kroppen. Om hon inte fattar sina begränsningar så sätter vi käppar i hjulet med att stänga av kroppen. Elakt va?

Jag har satt på clown masken varje dag. Den masken är inte lätt att bära, när man kommer hem och plockar bort facet är det som att sticka hål på en ballong. Jag lurar mig själv, tja och tydligen en hel del andra också.
Det är verkligen inte lätt för andra att förstå för jag ser ju ut som folk i övrigt och är rätt bra på att hålla skenet uppe men det drabbar bara mig själv i slutändan. 

Jag har såklart haft dagar då jag inte orkat hålla fasaden uppe och då reagerar människor i min omgivning med att tro att de gjort mig något, att jag är sur eller arg. 

Värk är ett komplicerat kapitel, för det första gör den dig så sjukt trött, måste vila efter att jag gjort något fysiskt eller psykiskt ansträngande. 

Jag har till och med gått en lång period i smärtskola för att själv förstå vad den gör med en. Det handlar om impulser i hjärnan. 
Om du ramlar och skrapar upp ett sår skickar hjärnan impulser att det gör ont, när du fått det tvättat och plåster gör det mindre ont. 
Mina impulser fungerar inte som de ska hos mig här är det kopplings fel, de signalerar att det gör ont hela tiden. Nåväl, nog tjatat om detta.........

För att göra en lång historia kort(kort blev den ju knappast) så gjorde den här smärtan tillsammans med en rad andra komponenter att jag blev rejält utbränd, utmattad, gick in i väggen, kärt barn har många namn, Nej allt annat än kärt! Gick nog mer igenom betongväggen.

Mitt minne blev bla påverkat och lite till och resan tillbaks är lång. Stress och värk är inte kompisar de bråkar mest hela tiden. Är jag stressad kan man säga att signalerna som signalerar värk får fritt blås precis som elden får fart med syre. 

Även om den här resan hade ett högt pris så har jag lärt mig mycket, jag vill inte vara den person jag var dess för innan. 

Just nu arbetar jag deltid och jag tycker det är så roligt, att kunna få arbeta och känna sig betydelsefull. Hur roligt jag tycker det är kommer ändå den förlamande tröttheten efter arbetet och jag måste sova för att orka med resten av vardagen.

Just nu arbetar jag med att släppa lite på det där ansiktet, så vem är den där Martina? det jobbar jag på just nu. Hitta en balans. Det kostar mycket att ligga på topp, trivs ju med den glada positiva Martina men allt har ett pris. 

Min terapi är att pyssla och skapa, konstigt nog fungerar den delen av hjärnan, när jag gör det slipper jag grubblerier och det skingrar tankarna bort från smärtan ett tag.
Skapandet är för mig som medicin, allt som är lustfyllt gör att man mår bättre. För vissa av Er är kanske gymmet promenader eller träning Er medicin?


Nu vet Ni lite mer om personen bakom skapandet.
Kram Martina